söndag 17 december 2017

Vad gör vi när jorden tar slut?


Vi behöver ett nytt system. Vi går igenom en fas i mänsklighetens historia då de som har råd köper en massa saker som slutar på soptippen eller på en förbränningsstation. För viss elektronik behövs mycket sällsynta mineraler. Sk "peak oil" har redan hänt, det kostar mer att pumpa upp olja än vad oljan är värd. I oceanerna ligger mil efter mil efter mil med plast.

Med denna tanke i bakhuvudet, behöver vi mer hjärndöd produktion, varor som bara är snäppet bättre än andra, snäppet godare, men kanske med fler onyttiga ingredienser? Vad är det meningen att vi ska köpa som har allt? Ännu mer. Finare mat och matfest varje dag med hälsoproblem som följd. Finare möbler och kläder som är som vilka andra kläder som helst förutom att de har ett märke. De som är i medelklassen kan inte längre konsumera på ett vettigt sätt. Det blir mest hjärndöda skrytsaker, samtidigt som de jobbar åtta timmar om dagen plus övertid. Om 2 år är det 100 år sedan vi kortade arbetstiden till samma 8 timmar vi har i dag.

Nu är jag inte emot forskning, teknologi och mat framställd på ett vettigt sätt. Däremot för att vårt system ska fungera, måste det finnas tillväxt. Marknaden måste växa oavbrutet. För att marknaden ska växa måste folk jobba ihjäl sig så de har råd att konsumera. Konsumerar vi inte mer för varje år som går, kraschar systemet!

Svensken har nöjt sig med att skaffa färre än två barn per par, och då blir politikerna oroliga, hur ska det gå med den nödvändiga växande marknaden? Barnen ska inte uppfostras i snällhet och måttlighet eller någon form av individualism utan ska bli robotar i jobba-konsumerasamhället.

Vad händer om folk inte orkar konsumera mer för att det är för trötta på det? Kommer allt bli dyrare för att ändå dra in stålarna till marknaden? Vad händer när resurserna tar slut? När de viktiga mineralerna, oljan och maten tar slut? Vi står redan inför förstadier för svält efter missväxtår på grund av vädret. Dessutom har besprutningen lett till att två tredjedelar av pollinerade insekter dött, så viss mat kommer försvinna för den skull.

Vi kan inte skapa en ny jord. Invadera andra länder och ta deras odlingsmark klarar inte Sverige och det är nog inte önskvärt.

I det nya systemet måste nya idéer vara välkomna men måste tas ur bruk om de kostar miljön mer än det är värt. Idéer måste flöda fritt. Det är bevisat att problemlösning gynnas av att man har sin grundtrygghet, sedan kväses ens kreativitet ju mer man kan få betalt för sina uppfinningar! Pengar är inte den främsta belöningen om man inte svälter och är hemlös.

Med bra mat, omvårdnad och utbildning minskar barnafödandet och varje barn kan få större stöd i sitt liv av de vuxna. Det är därför västvärldens barnafödande gått ner. Har alla det bra kan nog en bra balans skapas där vare sig för många eller för få barn föds.

Det är inte människornas faktiska antal som gör att vi växer ur jorden. Ett fattigt barn förbrukar i stort sett ingenting, ändå görs hen till skurken, den som överbefolkar jorden. Det är vi i väst och i Kina och några andra delar av världen som äter upp jordens resurser, bildligt och bokstavligt.

När jorden tar slut, när odlingsmarken förstörs och ändå inte hade räckt till alla, när luften gör oss sjuka, när världen blir farlig, vad gör DU då?

Vi har sedan barnsben itutats att det enda system som funkat är en marknadsekonomi. Redan på 1800-talet visste de som kunde tänka, att detta system skulle bränna ut sig själv just på grund av att man inte kan expandera i all evighet.

Vill du att dina barnbarnsbarnsbarn måste få 2000 julklappar annars pajar världsekonomin?

Ett status quo skulle inte vara fel, men är inte kompatibelt med rådande system. Vi kan lära oss mer, vi kan bli bättre, både i oss själva och mot varandra, Utvecklingen måste inte avstanna. Men karusellen att mer och mer varor och tjänster måste konsumeras hela tiden är en sjuk idé. Varför inte bara äta så mycket som får plats i din mage?

Vi måste byta system.

Annars byter Moder Jord system åt oss. Hon dödar både skyldiga och oskyldiga och kan skaka av sig ett par miljarder människor helt utan ansträngning. Vill vi att hon ska göra detta, eller bör vi bättra oss?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar